Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. május 31., vasárnap, Angéla napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

Az ország minden részéből útnak indulnak az idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral élő betegek a gyulai várhoz, hogy május 30-án, a sclerosis multiplex világnapon közösen engedjék fel a remény léggömbjeit. Országos fotópályázat is indul, hogy a társadalom a betegek nézőpontjából ismerhesse meg, mit jelent sclerosis multiplexes betegként élni ma Magyarországon.

Mintegy nyolcezer sclerosis multiplexes betegért és az érintett családokért állnak ki azok a sorstársak, akik a sclerosis multiplex világnap magyarországi központi rendezvényére Gyulára érkeznek. A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány által szervezett kétnapos civil találkozó keretében a betegeket szakmai előadások, kulturális és közösségi programok várják. A szervezők igyekeznek bevonni a város diákjait és felnőtt lakosságát is, hogy minél többen tisztában legyenek azzal, mit jelent sclerosis multiplexes betegséggel élni. A betegek bemutatják saját alkotásaikat is, a leglátványosabb megmozdulásra pedig május 30-án, csütörtökön 14 óra után készülnek a gyulai várnál, ahonnan a reményt jelképező színes léggömböket együtt bocsátják a magasba.
A sclerosis multiplex ma még gyógyíthatatlan neurológiai betegség. Az agyat és a gerincvelőt szigetelő myelinhüvelyt megtámadó kór akár egyik napról a másikra képes látásromlást, zsibbadást, járásképtelenséget kiváltani. A betegek egy részét gyors leépülés fenyegeti, mások akár évtizedeken át önállóságukat megőrizve együtt élhetnek a betegséggel. A kórt rendszerint fiatalkorban diagnosztizálják, kialakulásának hátterét egyértelműen a mai napig sem sikerült megfejteni.
A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány a 2019-es sclerosis multiplex világnapra időzítve egy országos fotópályázatot is meghirdet: várják azokat a fényképeket, amelyek bemutatják miként élnek, mivel küzdenek, mire támaszkodhatnak a mindennapokban a sclerosis multiplex betegséggel élők szerte az országban. A Roche által támogatott fotópályázatra 2019. július 15-ig lehet jelentkezni, a képekből szeptemberben kiállítást rendeznek az országos sclerosis multiplex napon, majd vándortárlat keretében az ország számos pontjára eljuthatnak az sclerosis multiplexes betegek által készített, illetve sclerosis multiplexes betegekről készülő fotók.
További részletek az alapítvány www.msmba.hu honlapján olvashatók.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum