Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. január 21., kedd, Ágnes napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

Azoknak, akiknek idén nem jött össze a felvételi, jó lehetőség lehet a szakmatanulás – írja közleményében a Centrum Oktatási Kft.
Az egyetem mellett más lehetőségei is vannak azoknak a fiataloknak, akik tanulni szeretnének. A Centrum Oktatóközpont összeszedte, mit tehetnek azok, akiknek idén nem sikerült bejutniuk a választott felsőoktatási intézménybe, és ezért szakmát tanulnának.
Ingyenes, iskolarendszerű OKJ-képzések
2015 júniusától az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.
Ingyenes képzéseket jelenleg csak a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák, illetve néhány alapítványi és egyházi iskola indíthat. A szakképesítéseket 2–3 év alatt lehet iskolarendszerben megszerezni, de sok szakma csak néhány városban végezhető el, vagy csak fizetős felnőttképzésben tanulható.
Fizetős, tanfolyami rendszerű OKJ-s képzések
Az OKJ-s szakmai végzettséget jelenleg felnőttképző intézményekben is meg lehet szerezni, az iskolarendszerű képzéseknél rövidebb idő alatt.
A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák, így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.
Fontos tudni, hogy az OKJ-képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott félévek, így ugyanannyi ideig tanulhatnak a felsőoktatásban állami ösztöndíjas formában azok, akik szakmát tanulnak, mint azok, akik nem szereznek OKJ-s végzettséget – írja a Centrum Oktatóközpont.
Ezekért a szakmákért jár plusz pont a felvételin
Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ-képzéseket abban az esetben is érdemes elvégezni, ha a későbbiekben egyetemi vagy főiskolai képzésre szeretne valaki jelentkezni, hiszen ha az adott szakirányon tanul tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphat.
Csak azokért az 1993 után szerzett Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítésekért lehet 32 plusz pontot kapni, amelyek azonosítószáma 54-gyel vagy 55-tel kezdődik, és csak abban az esetben, ha a jelentkező a szakiránynak megfelelő szakra felvételizik.
Ha tehát például 21, 31, 33, 51 vagy 52 számmal kezdődik ez az azonosító, akkor nem jár érte OKJ plusz pont a felvételin. Ezek a számok egyébként többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alap- vagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont.
OKJ-többletpont a szakképesítés alapján csak az agrár-, a bölcsészettudomány-, a gazdaságtudományok, az informatika-, a jogi, a műszaki, az orvos- és egészségtudomány-képzési terület alapképzései, a pedagógusképzés (kivéve egyes osztatlan tanárképzési szakok), a sporttudomány- (kivéve edző alapképzési szak), a társadalomtudomány-, a természettudomány-képzési területeken kapható.
A rendszer elsőre talán bonyolultnak tűnik, ezért nézzünk meg egy konkrét példát. Ha valaki elvégzi a pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot – melynek OKJ-azonosítószáma 54 344 01 –, és később a felsőoktatásban gazdaságtudományi szakra felvételizik, 32 plusz pont jár az OKJ-s bizonyítványért. Ha azonban jogi szakra jelentkezik, ezért az OKJ-s bizonyítványért nem kap többletpontot a felvételin, mert az csak akkor jár, ha a tanfolyaméval azonos szakterületen tanul tovább. Ilyen esetben érdemesebb az irodai titkár tanfolyamot (OKJ 54 346 03) választania.
Fontos, hogy a képzési területen csak abban az esetben jár a többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak. Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne.
Bár 2020-tól változik a szakképzés, a megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is. A jövőre életbe lépő változások még nem befolyásolják az idén induló képzéseket, melyek még a jelenlegi rendszerben fognak lezajlani.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum