Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2020. május 28., csütörtök, Emil napja van.

Rovatok

Régiók

Hírek

Április 30. volt a határideje annak a múzeumi karanténpályázatnak, amit április elején több múzeum hirdetett meg középiskolások és fiatal egyetemisták számára.

Ebben a különleges együttműködésben részt vett a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria, majd csatlakozott a virtuális gyűjteményhez a Gödöllői Királyi Kastély és a Magyar Vadászati Múzeum is. A beérkezett 185 képzőművészeti, 116 irodalmi, 40 filmes és 20 zenei pályamű különleges tükre lesz annak, ahogyan a fiatalok megélték a COVID–19 járvány következtében átélt elszigeteltséget, bezártságot, a mindennapok drasztikus átalakulását. A győztesek nevére május 25-én derül fény.

A pályázatot meghirdető múzeumok a fiataloktól olyan alkotásokat vártak, amelyben a pandémiás helyzetben kialakult életmódra, tapasztalatokra, érzéseikre reflektálnak. Nagy örömükre 361 alkotás érkezett irodalom, vizuális alkotás, videó és zene kategóriában.

A pályázat különlegességét egy inspirációs bázisként szolgáló online gyűjtemény jelentette, amelyben az egyes intézmények egy-egy karanténtémára reflektáló érdekes, elgondolkodtató anyaga jelent meg. Így olvashattunk többek között önmagukat próbára tevő fakírokról, az asztronauta jelentésének egy korszakra való művészi vonatkoztatásáról, a gödöllői kastély különleges bunkeréről, Csáth Géza sokat látott klinikai szobájáról, járványokban fontossá vált szentekről, Széchényi Zsigmond felfedezőútjának emlékét őrző tárgyakról, Hemző Károly emblematikus fotójáról, Flaka Haliti gyermekrajzot feldolgozó munkájáról.
A beküldött pályázatokat kategóriánként egy-egy zsűritag értékeli. Az általuk választott pályamű értékelését, a pályázat eredményhirdetését május 25-én a Karantén oldalon követhetik majd nyomon az érdeklődők egy élő bejelentkezés formájában.

A felkért zsűritagok:
Fodor Annamária előadóművész,
Nagy Gabriella, a Litera irodalmi portál főszerkesztője,
Szabó Balázs zenész,
Koronczi Endre képzőművész.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2020 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum