Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2021. március 5., péntek, Adorján napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

A pályaválasztás során az egyik legelső kérdés, ami felmerül, hogy a szakmatanulás vagy a felsőoktatás irányába érdemes-e elindulni. Mi alapján érdemes választani?

A pályaválasztás az ember életének egyik legfontosabb kérdése, így nem csoda, ha fiatalon még fogalma sincs az embernek arról, mi is szeretne lenni, milyen foglalkozást szeretne egy életen át űzni. A tanfolyamOKJ.hu OKJ-képzéseket és felnőttképzéseket közvetítő portál összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat a döntéshez.

Mi érdekel?

A választásnál az egyik legfontosabb szempont a továbbtanulók számára az érdeklődési kör. Mindenképpen olyan irányba érdemes elindulni, ami valóban érdekel, különben könnyen kínszenvedéssé válhat a tanulással töltött 2–5 év. Éppen ezért időt kell szánni arra, hogy felfedezzük, milyen terület iránt érdeklődünk a legjobban. Gyűjtsük össze azokat a tevékenységeket, amelyek örömöt okoznak, sikerélményt jelentenek. Ezekhez keressünk egy igazodó karriert, olyan szakmát, amiben megvalósíthatjuk az elképzeléseinket. Szerencsére ma már rengeteg pályaválasztási teszt áll a rendelkezésünkre, hogy segítségünkre legyen a döntésben.

Karrierlehetőségek és várható fizetés

Persze pusztán az érdeklődés kevés, gyakorlati szempontokat is érdemes figyelembe venni a döntéshozatal előtt, azaz át kell gondolni, hogy a tanulással töltött évek után milyen karrierlehetőségek vannak az adott területen. A diploma egyáltalán nem garancia a magasabb fizetésre. Sok esetben egy piacképes, hozzánk passzoló szakmai képzéssel könnyebben boldogulunk majd az életben. Például itthon jelentős hiány mutatkozik asztalosokból, kőművesekből vagy CNC-esztergályosokból. Ha esetleg a külföldi munkavállalás is megfordult a fejünkben, akkor érdemes a szakács-, a betegápoló- vagy a hegesztő-szakképesítések megszerzésén is elgondolkodni. A biztos elhelyezkedéshez érdemes a nyelvtudásunkat is fejleszteni. Ugyanakkor van olyan karrier, ami diploma nélkül nem valósítható meg. Ilyenek például a tudományos vagy oktatással kapcsolatos szakmák. A legtöbb vállalatnál, de az állami szférában sem találhatóak vezetők diploma nélkül.

Mennyi időt töltenénk az iskolapadban?

Fontos tényező, hogy mennyire hosszú ideig vagyunk hajlandóak foglalkozni a tanulmányainkkal. Ha sokalljuk az öt évet, akkor nemcsak a felsőoktatás merül fel lehetőségként, hanem a szakmatanulás lehetősége is. A diploma hosszabb időt, rengeteg kitartást igényel, a pályánkat később kezdhetjük el, ha a felsőoktatást választjuk. Egy rövidebb tanfolyamon töltött idő alatt ráadásul kiderül az is, hogy valóban komoly-e az érdeklődésünk, és van-e affinitásunk az adott terület iránt. Ha a válasz igen, akkor érdemes megpróbálkozni az egyetemi felvételivel is.

Egyéb körülmények mérlegelése

Ilyen az anyagi körülmény, a lakhatás kérdése és például az utazás is. Ezek mind-mind befolyásolják a döntésümket, ezért érdemes mérlegelni őket. Érdemes utánajárni a felsőoktatásban és a szakképzésben elérhető ösztöndíj-lehetőségeknek is. Az állam jelenleg 2 szakma megszerzését támogatja, de sajnos nem minden szakmát, ráadásul az időbeosztás is eléggé rugalmatlan. Ha munka mellett szeretnénk tanulni, az esti vagy levelező tagozaton induló képzések vagy a hétvégenként zajló felnőttképzések közt érdemes válogatni.

Természetesen nem kell feltétlenül választanunk szakma és diploma között, hiszen egy szakmai képzés jól megágyazhat egy egyetemi szakhoz. A már megszerzett gyakorlati tapasztalatok pedig kincset érnek a felsőoktatásban. Sőt, akár a diploma után is dönthetünk úgy, hogy kitanulunk egy új szakmát. Napjainkban már nem egy életre választunk szakmát, és számos lehetőség van arra, hogy pályát módosítsunk, vagy legalább szakterületet váltsunk. Például az OKJ-képzések segítségével, melyeket a felnőttképzők 2020 végéig indíthattak. Fontos, hogy az ember örömét lelje a munkájában, és soha sem késő megtalálni a hivatásunkat.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2021 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum