Hírek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2021. április 23., péntek, Béla napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Hírek

Az idei évben jelentős változást tapasztalhattak a gépkocsi-tulajdonosok, hiszen a megszokott önkormányzati adóhatóság helyett 2021-től a NAV vette át a gépjárművek adóztatásának feladatkörét.

Ezt egy átlagos gépkocsi-tulajdonos leginkább úgy éli meg, hogy a postaládájába rövidesen megérkezik (vagy már a napokban meg is érkezett) a NAV hivatalos határozata a gépjárműadó kivetéséről. Mitől függ, hogy mekkora összeg szerepel a csekkeken? Elmagyarázzuk, sőt ki is számolhatja velünk!

Kinek kell fizetnie a gépjárműadót?

Először is tisztázzuk, hogy kinek is kell egyáltalán gépjárműadót fizetnie! Gépjárműadót kell fizetni az üzembentartónak, a tulajdonosnak a magyar rendszámtáblával ellátott gépjárművek után – nyilatkozta dr. Győrfi Zoltán közgazdász a SzámoldKi.hu kalkulátorportál főszerkesztője.

Az adót a NAV annak a személynek fogja kivetni 2021-ben is, aki az év első napján a hivatalos gépjármű-nyilvántartási rendszerben üzembentartója (ennek hiányában tulajdonosa) az adott gépkocsinak.

Mi alapján kell a gépjárműadót kiszámolni 2021-ben?

Az idei évben sem változott a gépjárművek adószámítási módszere, mégis sokan meglepődnek a kapott csekkeken szereplő összegek láttán. Többen azért kerestek meg minket, mert azt nem értették, hogy miért csökkent (!) a fizetendő adó összege 2021-ben ugyanarra a gépkocsira, amely a tavalyi évben is az ő birtokukban volt. Pedig a válasz nem is olyan bonyolult, hiszen az adó összege mindösszesen 2 paramétertől függ:
– a gépkocsi kora (gyártási éve),
– a gépkocsi teljesítménye (kW-ban kifejezve, ezt a forgalmi engedélyben a P.2 pont alatt találjuk meg, ha szeretnénk leellenőrizni).

Az adó mértéke 2021-ben (is) a Gjt. 7. §-ának (1) bekezdésében foglaltak szerint a személyszállító gépjármű adóalapja után:
– a gyártási évben és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
– a gyártási évet követő 4–7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
– a gyártási évet követő 8–11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
– a gyártási évet követő 12–15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
– a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

Tehát ha feltételezzük azt, hogy a gépkocsiban nem végzünk semmilyen olyan átalakítást, mely a teljesítményére (kW) hatással van, akkor csak egy dolog fog változni évről évre, az pedig nem más, mint, hogy öregszik az autó. És minél öregebb egy autó (lásd fenti lista) annál kisebb mértékű az 1 kW teljesítményre fajlagosan kivetett adó. Ezért tapasztalhatják a gépkocsi-tulajdonosok, hogy egyik évről a másikra csökken az éves adóteher nagysága.

Ellenőrizhetjük az adó helyességét

Egy gyors házi ellenőrzést érdemes elvégezni a biztonság kedvéért. Vegyük elő a gépkocsink forgalmi engedélyét és azon keressük meg a két fontos adatot: gyártási év (évszám) és teljesítmény (kW). A két adat birtokában a SzámoldKi.hu kalkulátorportál „Gépjárműadó 2021 kalkulátor” segítségével számoljuk ki a fizetendő adó nagyságát.

Miért nem annyi van a csekken, mint amennyi az adó pontos összege?

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – így a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni. A kerekítés az általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak. Erről a kiküldött határozatok indokolásában mindenki részletes tájékoztatást talál.

A két csekken a kerekített összeg fele-fele szerepel, hiszen a gépjárműadót főszabály szerint két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részletet 2021. április 15-éig, míg a második részletet pedig 2021. szeptember 15-éig kell befizetni minden autósnak – tájékoztat dr. Győrfi Zoltán, a www.szamoldki.hu szakértője.

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2021 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum