Cikkarchívum – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2021. december 2., csütörtök, Melinda napja van.

Rovatok

Régiók

Cikkarchívum

Cikkek szűrése
Régió
Következő oldal »
 • Tandori-hagyaték az Aporon

  6413 kötetet adományoztak az örökösök Tandori Dezső és felesége, a szintén író-műfordító Ágnes könyvtárából az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának. Az intézmény a katalogizálás során számtalan kedves, személyes dologra bukkant: szárított levelekre, újságkivágásokra, személyes jegyzetekre, utazásokhoz kapcsolódó emlékekre, emellett sok olyan kötet is előkerült, amelyet az írónak dedikáltak a magyar irodalom jelentős alakjai, így pl. Esterházy Péter, Háy János, vagy Ágh István. Az örökösök kérésére a gyűjteményt egyben kezelik és kutatható, az intézmény erre a célra speciálisan átalakított termében előzetes időpont-egyeztetéssel bárki számára látogatható. A helyszín azért is szimbolikus, mert Tandori Ágnes gyermekkorának jelentős részét Vácon töltötte testvéreivel.
 • Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat

  November 28-án, advent első vasárnapján este 7 órakor adják át az első Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint 75 színházbarát civil néző alapított. Az első díjat a debreceni kötődésű, a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező Bereményi Géza kapja.
 • Marton Éva-mesterkurzus Az árnyék nélküli asszonyból az Operában

  Richard Strauss főművének szoprán énekesei, illetve a szerepekkel ismerkedő művészek számára hirdet mesterkurzust a világhírű, Magyar Szent István-renddel és a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekes és a Magyar Állami Operaház. A 2022. március 7. és 11. között az Erkel Színházba tervezett képzés jelentkezési határideje 2022. január 31.
 • Kertesi Ingrid, ifj. Harangozó Gyula és Róka István is az Opera örökös tagja

  Új örökös tagjai köszöntésével, és saját alapítású díjainak átadásával ünnepelte Erkel Ferenc születésnapját a Magyar Állami Operaház az Erkel Színház Bernáth büféjében. Saját munkatársai mellett idén az intézmény idén első ízben az Opera Corpus-sajtódíjjal újságírók, médiaszakemberek munkáját is elismerte.
 • Hivatalosan is átadták az Opera Eiffel Műhelyházát

  Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita jelenlétében ünnepi műsor kíséretében adták át a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az európai viszonylatban is egyedülálló műhely-, raktár-, próba- és képzési központban a hivatalos átadással egy időben Műhely. Titkok. címmel nyílt új állandó kiállítás, a hétvégétől pedig elindulnak a Műhelyház csoportos épületbejáró vezetései is.
 • A Toronto After Dark Filmfesztiválon is versenyez a Post Mortem

  Hazánk Oscar-nevezett filmje, Bergendy Péter Post Mortem című alkotása újabb elsőrangú műfaji fesztiválra kapott meghívást. A híres londoni FrightFest horrorseregszemléje után ezúttal a világ egyik legnevesebb horror-, sci-fi-, akció- és kultfilmfesztiválja, az október 13–17. között tartó 15. Toronto After Dark Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták be.
 • A berlini Múzeum-szigetnél is izgalmasabbnak nevezték a Liget Budapest Projektet

  A társadalom és a gazdasági élet katalizátoraként működő kulturális beruházásnak nevezték a Liget Budapest Projektet az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár Építkezés a művészet és kultúra bázisán című panelbeszélgetésén.
 • Fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

  Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia friss diplomás fotográfusainak alkotásai mutatkoznak be a hazai nagyközönség előtt.
 • A modern gyereknek is van lelke

  A pedagógusoknak az aktuális tananyagok átadása mellett az is feladatuk, hogy a szülőkkel együttműködésben a modern kori problémákkal szemben is felvértezzék a gyerekeket. Segítségükre vannak ebben olyan, kisebbek és nagyobbak számára is könnyen befogadható kalandos történetek, amelyekkel immár számos iskolában kötelező olvasmányként is találkozni lehet.
 • Berobbant az interneten a Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox

  Színpadok helyett videókkal szórakoztatta a közönséget az elmúlt hónapokban a világhírű Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox. A zenei társulat jazz- és swingstílusban, zseniálisan újragondolva szólaltatja meg a múlt század végi és a mostani slágereket. Korábban turnéikkal járták a világ legnagyobb koncerthelyszíneit, a pandémia miatt azonban még nagyobb hangsúlyt fektettek az interneten megjelenő dalokra. Már olyan videójuk is van, amit közel százmilliószor játszottak le a YouTube-on.
 • 125. évad a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

  A társulat és a nézők nagy örömére immár minden este megtelik élettel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Eközben már javában készül a teátrum a 2021–2022-es évadra, amely igazán fergeteges előadásokat ígér.
 • Az Eiffel Műhelyház megnyitója

  Csaknem hétéves tervezést és kivitelezést követően a koronavírus-járvány következtében több mint két és fél éves próbaüzem után 2021. október 25-én ünnepélyes keretek között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.
 • Életeket menthet az új művészeti projekt

  24 neves magyar művész alkotásaiból 11 hazai Starbucks kávézóban nyílt egyidejűleg fotó- és festménykiállítás. A kedvcsinálóként kiállított művekből és további több mint 150 válogatott műalkotásból bárki rendelhet művészi minőségű reprodukciókat már kétezer, de akár harmincezer forintos értékben is.
 • Fotósviadal-hétvége

  Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a „Samsung – The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében Tihanyban.
 • Keleti Éva kiállítása a Szegedi Tudományegyetemen

  A Szegedi Tudományegyetem centenáriumi évében jubilál az Őszi Kulturális Fesztivál is, huszonötödik alkalommal rendezik meg az egyetem összművészeti programsorozatát. Idén szeptember 30. és november 15. között 50 helyszínen több száz programmal várják az érdeklődőket. A programsorozat megnyitóján 2021. szeptember 30-án ismét fényekbe borul a rektori épület homlokzata. Keleti Éva, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész fotói által színházi életünk legendás szereplői költöznek a rektori épület galériájába.
 • Elindult a MÁV Szimfonikus Zenekar 2021–2022-es évada

  Minden korosztály megtalálja a számára legmegfelelőbb hangversenyt a hét bérlettípus és több tematikus koncertsorozat között.
 • Filmfesztiválok sztárja volt A nyaklánc című alkotás

  Már Magyarországon is látható Goztola Kristina és Halmi Péter A nyaklánc (Le Collier) című alkotása, mely a tavalyi évben több díjat is elnyert Indiában, Svédországban és Los Angelesben.
 • Gyermekek művészeti összefogása a természetért

  A Magyar Mezőgazdasági Múzeum épületében szeptember 17-én, pénteken hatodik alkalommal adták át a „Hegyek hátán, völgyek ölén” természetvédelmi vers-, mese-, prózaíró és természetfotós pályázat díjait. 2021-ben a járványhelyzet ellenére országosan és határon túlról 932 írás és több mint 700 fotó került a két szakmai zsűri elé. A zsűri elnöke, Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművész elmondta: az írásokat olvasva néha úgy érezte, nem is egy tizenéves fiatal írását olvassa, hanem kész íróét.
 • Modern művészet Zircen

  Az itt élő alkotóknak köszönhetően különleges kulturális pezsgés kezdődik idén ősszel a Bakony fővárosában, a leginkább gazdag történelmi múltjáról ismert Zircen. A Modern művészet Zircen projekt keretében létrejövő művészeti alkotások, amelyek a helyi alkotóközösség, köztük művészhallgatók keze munkája nyomán keletkeznek majd, fokozatosan veszik birtokba a város közterületeit. Lesznek köztük utcabútorok és szabadtéri szobrok, de ajándéktárgyak és utcai kiállítás is, ami pedig közös bennük, hogy karakteres keretbe foglalják a várost és igazi zirci szellemiséggel töltik majd fel a látogatókat. 
 • Műfaji határokon átívelő jubileumi koncertekre készül Miklósa Erika

  Sanzonok, jazzdalok és ritkán énekelt operaszerepek, többek közt Verdi, Kodály, Gershwin és Wolf Péter művei is elhangoznak a Miklósa 30+ jubileumi ráadáskoncerteken, amelyeket Miklósa Erika ad szeptember 4-én, október 17-én és november 21-én az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében. A koncerteken közreműködik Harazdy Miklós zongoraművész, valamint az ütősökből álló TanBorEn Trió.
Következő oldal »

Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2021 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum