Akár langusztát is rendelhetünk zellersztéken a Mínima Bistróban, a már kultikus Dionysos Taverna alapítójának új éttermében. A mediterrán ihletésű ízeket gourmet-tálalásban, mégis megfizethető árakon kínálják.
A magyarok közül egyelőre kevesen találkoztak a grúz borokkal, azt pedig szinte csak a szakmabeliek tudják, hogy a bor őshazája Grúzia. Az agyagedényben érlelt borok azonban már nálunk is megkóstolhatók, minőségük és különleges ízük révén gyorsan belopják magukat a szívünkbe.
Több évtizede könnyíti meg az életünket a mikrohullámú sütő, és bár néhány éve nagyon divatosak voltak a mikróban is elkészíthető ételek, egy időre elfelejtettük őket. Szerencsére úgy tűnik, most ismét sokan felfedezték, mennyire megkönnyíti ez a konyhai eszköz az életünket. Nemcsak komplett fogásokat, hanem például egyik kedvenc ételünket, a bacont is el lehet mikrohullámú sütőben készíteni. Hogy pontosan hogyan és milyen előnyei is vannak, az a következő sorokból kiderül.
A magyar méz évtizedek óta egyet jelent földünk legjavával. Magyarország mára az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelő országa lett és a magyar méz hírneve idén nyáron tovább dicsőült. Egy magyar termék az Egyesült Államokban megrendezett Black Jar Honey Contest nemzetközi mézverseny döntőjében a fajtamézek kategóriájában a világ három legjobb méze között végzett. De ugyanez a márka idén 3 termékkel is aranycsillagot nyert a Great Taste Award versenyen Londonban.
Három csillagot kapott a gasztronómia Oscarjaként számontartott londoni Great Taste Awards 2022-es versenyén a komáromi ZAX kézműves csokoládéműhely passiógyümölcsös bonbonja, ezzel világelső a töltött csokik kategóriájában. A Michelin-csillagos éttermek által is használt alapanyagokból készülő magyar csokoládé hajszálvékony, roppanós, kézzel festett burokba kerül, az ízek egyensúlya pedig páratlan kulináris élvezetet nyújt. Varga Zsuzsa csokoládémester nem köt kompromisszumokat, így a vásárlók ugyanazt a kiváló bonbont fogyaszthatják, mint a nemzetközi zsűri.
Ki ne kedvelné a kiváló prágai söröket épp úgy, mint a cseh konyha remekeit? A felújított, újragondolt Prága kávéház azonban azokat is várja, akik elrugaszkodnának a cseh vonaltól. Így mindenki találhat a menüben kedvére valót, a saját érlelésű hermelintől a gombás melegszendvicsig.
Olyan sok jeles nap van, miért pont a kedvenc ételünk, a bacon maradna ki a listából? Idén szeptember 3-án, szombaton ünnepli a világ a kedvenc szalonnaszeletét. Cikkünkből nemcsak az derül ki, hogy minek, pontosabban kiknek is köszönhetjük a nemzetközi baconnapot, hanem az is, hogy ez a húsfajta az egyik legrégebbi, több ezer éves húskedvencünk.
Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország tortája címet. A Magyarország cukormentes tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a „Nagyi kedvence” fantázianevű alkotással.
Kevés olyan étel van, ami nélkül nem tudnánk élni. A bacon biztosan közéjük tartozik. Egyrészt a fantasztikus íze miatt, másrészt azért, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni, finomabb lesz tőle a pizza, a hamburger vagy a reggelink. Bármennyire is rajongunk érte, tudunk a húsról néhány olyan információt, statisztikát mutatni, ami megdöbbenést okoz. Következzék néhány érdekesség a baconről!
Tudomásunk szerint elsőként került be a neves francia szakmai cukrász magazinba, a Le journal du pâtissier-be egy magyar cukrász tányérdesszertje. Jakabfi Dávid itthon már évek óta a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakjának számít, de nevét, sőt az általa készített finomságokat lassan az egész világon ismerni fogják.
Bármilyen újabb étkezési trendek és diéták jelenjenek meg, a hazai konyha jól bevált fogásai örök kedvenceink. Nehéz elképzelni a magyar ünnepeket töltött káposzta vagy babgulyás nélkül. Ezeket az ételeket mindannyian ismerjük és szeretjük, nem is érdemes rajtuk változtatni, hacsak nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Most egy olyan csodahozzávalóról rántjuk le a leplet, amivel a magyar gasztronómia remekei még finomabbá válnak. Már mutatjuk is, hogyan emeli a bacon kedvenc ételeinket újabb fokozatra.
A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas cukrászda vezetője lett a pisztáciagyümölcs-fagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.
Az év fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.
Szeptember 29.–október 2. között rendezik meg a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program legnagyobb szabású gasztronómiai eseményeként a Balaton Wine & Gourmet rendezvénysorozatot. A Veszprémvölgy egyedülálló környezetében a minőségi ételeknek és italoknak szentelt négy napon át tartó ünnepen a régió legjobb éttermei és borászatai mutatkoznak be. A közönségprogramok mellett szakmai workshopok, mesterkurzusok, valamint két vendégország, Japán és Spanyolország kulináris különlegességei várják az idelátogatókat.
A nagy íróink, költőink közül Petőfi Sándor alakja az egyik legismertebb. Forradalmár, nemzeti hős, sokaknak a nagybetűs költő. Életrajza és költészete szinte az általános műveltség része. Kevesen tudják azonban, hogy Petőfi mindössze 26 évet élt, ezalatt közel ezer verset írt, amiből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra. Azt viszont még kevesebben tudják, hogy milyen ember volt, hogy mit szeretett például enni és inni. Petőfi ínyenc lett volna? Kiderül a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Petőfi 200 projektjének gyűjtéséből.
A magyarok imádják a csalamádét és a savanyúságot. Az adatok is ezt támasztják alá, a KSH legújabb adatai szerint Magyarországon az egy főre jutó éves tartósítottzöldség-fogyasztás 2020-ban 13,6 kilogramm volt. A piac új sztárja a snackkiszerelésű savanyúság, amit a Garzó-család által vezetett Vegi Pont Kft. kezdett megismertetni a közönséggel.
Sikeres tanácsadó karriert követően döntött úgy, hogy egy merőben más mesterséget is kipróbál, és likőrkészítőnek áll. Éjszakákba nyúló kísérletezéseihez szomorú esemény adott inspirációt: szerelmi bánatáról szerette volna elterelni a figyelmét. Akkor még nem hitte, hogy az így készült gyógynövényes meggylikőr, a Woman Spirit a világ egyik legnagyobb italversenyén nyer majd díjat. Rögtön kettőt.
Könnyen nyalható, lágy, de nem túl levegős és selymes, ilyen a jó fagylalt. A gombócok árának drasztikus emelkedése miatt egyre többen kísérleteznek az otthoni fagyikészítéssel. A szakértő szerint idén rekordévet zárhatnak a hűsítő édességek alapanyaggyártói.
A Folly Arborétum szörpcsaládjának legújabb tagját, a Spring fantázianevet viselő tavaszias, fűszeres ízvilágú szörpöt az egyik legizgalmasabb művészeti forradalom alkotásaival vezették be.
A pizza egy megunhatatlan étel. Köszönheti ezt leginkább annak, hogy rengetegféleképpen elkészíthetjük. Valaki a visszafogott változatokat szereti, minél kevesebb feltéttel, mások az olaszos ízek helyett inkább a magyaros változatot kedvelik, valaki rengeteg hússal, vannak, akik húsmentesen eszik. Szerencsére a pizza nemcsak finom, elkészíteni is könnyű, így bátran ajánljuk, hogy tegyünk egy kísérletet. Mivel tésztareceptek közül rengeteget találni a neten, inkább a feltétekről gyűjtöttünk össze néhány hasznos tippet. Mit és hogyan tegyünk a pizzánkra? Cikkünkből kiderül a tökéletes feltét titka.