Strandolás, ökotúrák vízen és kerékpárral – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2016. augusztus 10., szerda, Lőrinc napja van.

Rovatok

Régiók

Strandolás, ökotúrák vízen és kerékpárral

Fedezzük fel a Tisza-tavat!

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2010. június

A Tisza-tó neve mára már eggyé vált az ökoturizmussal. A tó változatos vízmélysége és életterei, a szigetek és a csatornák, a holtágak és a mocsarak, a nyílt vizek és az ártéri erdők természeti értékek és szépségek sokaságával várják a természetbarátokat, amatőr és profi ornitológusokat és fotósokat. A vízi világ megismerésében ökoturisztikai létesítmények és túravezetőik is segítenk.


Bemelegítésként kezdjünk egy izgalmas vízi túrával! A Tisza-tó tizenöt kikötőjéből indulnak túrák e különleges világ felfedezésére. Képzett túravezetők társaságában olyan helyeket is bebarangolhatunk, mint a Tisza-tavi Madárrezervátum, amely 1999 óta a Hortobágyi Nemzeti Park bemutatóterületeként a világörökség része. Akár csónakkal, akár kenuval induljunk útnak, a vízi túraútvonalakon egyik ámulatból a másikba esünk. Védett madarak röppennek fel a nádasból, s mi sem csodálatosabb annál, mint amikor elénk tárul Magyarország legnagyobb tündérfátyolmezője, ahol ameddig a szem ellát, sárga virágok takarják a láthatárt.

Páratlan élményben lehet részünk a Tisza-tavi vízi sétányon. A két szigetet összekötő víz felett haladó 1500 méteres dongaúton rendszeren barangolhatunk karnyújtásnyira a madaraktól a körbeölelő nádrengetegben. Nem kevésbé különleges a Tiszavirág ártéri sétaút, amely a Tisza-tó egyik szárazulatán vezet egy gyönyörű belső tóhoz. Az ösvény mellett ismertetőtáblák mutatják be a tiszavirágok, azaz a kérészek életét.

 

Tókerülés két keréken

A Tisza-tónál még az is kedvet kap a biciklizéshez, aki korábban csak tisztes távolból figyelte a bringásokat! A kevésbé edzettek vagy a kisgyermekes családok is bátran tervezhetnek kerékpártúrákat, hiszen a tavat körülölelő bicikliút tökéletes terep a kerekezéshez. Szintkülönbség gyakorlatilag nincs, ráadásul a gátról, mint egy kilátóról, elénk tárul a vízi világ megannyi csodája. Ha elfáradtunk, vagy még különlegesebbé szeretnénk tenni kirándulásunkat, a kompkikötőkben kerékpárunkkal együtt kényelmes átjuthatunk a túlpartra. Aki bicikli nélkül érkezik a Tisza-tóhoz, könnyen talál kölcsönzőt.

 

Strandolás mindenkinek

A Tisza-tavi programcsokorból nem maradhat ki a strandolás sem. A tó körül hat szabadvizű strand várja a vendégeket. A mozgalmas, pezsgő vízparti élet és a motoros vízi sportok – jet ski és wakeboard – kedvelői számára az abádszalóki strand ideális választás. A fiatalok egyik legkedveltebb partszakasza a sarudi, ahol kemping és

vízisporteszköz-kölcsönző is található. A kisgyermekes családoknak Poroszló és Kisköre fürdőhelyeit ajánljuk, ahol nyugodt környezetben, hatalmas füves területen élvezhetik a nyár örömeit. Tiszafüred strandja számos vendéglátóhellyel csalogat, közvetlenül a Halas tér (rendezvénytér) szomszédságában.

 

Akik megszervezik a kirándulást

A Tisza-tavi túraközpont-hálózat tagjai olyan szálláshelyek, kikötők, éttermek, lovas tanyák, amelyek speciális szolgáltatásokkal várják a túrázni váró vendégeket. A vízi, kerékpáros, lovas és gyalogos túraközpontokban kölcsönözhetünk GPS-készülékeket, csónakokat, kenukat, nordic walking botokat és kerékpárokat a szükséges gyermek- és biztonsági felszerelésekkel együtt. Segítenek túraajánlatokkal, térképekkel, a kerékpáros és autós vendégeknek biztonságos parkolót ajánlanak. A turistának pedig nem kell mást tennie, mint kedvére válogatnia a csaknem hatvan lovas, gyalogos, vízi és kerékpáros túrajánlat közül a régióban. A visszatérő vendégeket árkedvezménnyel jutalmazzák.

További információ a kedvezménykártyáról és a túraajánlatokról: www.turakozpont.hu

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2016 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum