Őszi madármegfigyelő játék mindenkinek – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2016. augusztus 10., szerda, Lőrinc napja van.

Rovatok

Régiók

Őszi madármegfigyelő játék mindenkinek

Lencsevégre kapott csodák

Megjelent: Itthon Otthon Van, 2010. augusztus

A Tisza-tó az elmúlt néhány évben a természetfotósok egyik kedvenc hazai terepévé vált. Az amatőr és profi fotográfusok olyan kivételes csodákat, gyakran hosszú órákon, sőt napokon át várt pillanatokat kaphatnak lencsevégre, amellyel nemcsak örömélményeket szereznek és kivívják „kollágáik” elismerését, hanem fotóiknak köszönhetően a nagyközönség is megismerheti a Tisza-tavi természet szépségeit.


A fotós kirándulás már önmagában is kaland: a hajnali csónakos cserkelés során a harmatcseppekben fürdőző ágas békabuzogánytól a több mint harminc szitakötőfaj kékes-zöldes, néha vörös egyedéig bármi az optika elé kerülhet. A tó leglátványosabb lakói a madarak. A tározó kialakítása után (1978) rohamosan emelkedett a területet felkereső vonuló madarak száma. A Tisza-tavi Madárrezervátum – a Hortobágyi Nemzeti Park részeként – ma már a világörökség része, a területen eddig több mint kétszáz madárfajt regisztráltak.

 

Szeptemberben a vonuló madarak csapatokba rendeződnek, s elkezdenek készülődni a „nagy utazásra”. Októberben a hínárnövényzet lesüllyed az aljzatra, s a hónap második felében megkezdődik a vízszint csökkentése. Az élőhelyi átalakulásokat követve változnak az egyes területeken megfigyelhető madárfajok, folyamatosan érkeznek az északi vendégek, köztük számos ritka faj egyedei. Leglátványosabb a darvak hajnali és alkonyati ki- és behúzása.

 

Az átlagember számára szinte felfoghatatlan, hogy sokan mekkora elhivatottsággal képesek csodálni a madarakat. Nem kell azonban fanatikusnak lenni ahhoz, hogy megismerjük néhányukat, tiszteljük, sőt szeressük őket. Nem is feltételeznénk róluk, hogy mennyire változatosak, és milyen érdekes életet élnek. Bárkiből lehet Tisza-tavi madarász, elegendő beszerezni a természetjáró játék füzetét, amelyben bejelölhetjük, hogy milyen fajokkal találkoztunk.

Az október 23-i hétvégén Poroszló és Tiszafüred térségében madarásztalálkozót szerveznek, ahol játszva tanulhatunk a profi szakemberektől. További információ: www.tiszatoinfo.hu

 

Programajánlat

Október 23–24-én a III. Tisza-tavi Madarász és Természetfotós Fesztiválon ismét lehetőség nyílik „Az év Tisza-tavi természetfotósa” díj elnyerésére. Nemcsak a profi ornitológusok számára nyílik ki a tér, hanem a madarakkal még éppen csak ismerkedő, vagy „egyszerűen” a szép őszi hangulatot kereső vendégek is különleges élményekhez juthatnak. A felfedezést hazánk legjobb madarászai, természetfotósai és kipróbálható technikai segítségként a legjobb távcsőmárkák biztosítják. A fődíj és a kategóriák nyertesei mellett a legérdekesebb, legötletesebb amatőr felvételeket is díjazza a zsűri.

A pályázati kiírás és a nevezési lap letölthető a www.turakozpont.hu oldalról.

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2016 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum