Kapolcska művészeti tábor és fesztivál – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2022. október 3., hétfő, Helga napja van.

Programsoroló

Rovatok

Régiók

Kapolcska művészeti tábor és fesztivál

Kapolcs, 2017. június 17–25.

Megjelent: Itthon Otthon van, 2017. május
A minden elemében a gyerekeknek szóló kilenc nap június 17-én kezdődik egy hatnapos tehetségkutató és fejlesztőtáborral, ahol közel 100 iskolás korú fiatal kap „összkulturális” oktatást zenei, színházi, népzenei/néptánc, kézműves és média kommunikációs csoportokban, illetve a Hello Wood demo szekciójában.

A csoportokat elismert művészek, illetve intézmények szakemberei vezetik. A táborban – a település és környékének megismerése mellett – közös „alkotások” létrehozására is lehetőségük lesz, a kreativitás és a hagyományos „Kapolcs-érzés” jegyében.

A tábort követően június 23–25-én három napos minifesztiválra kerül sor, ahol koncertek, színházi előadások, táncházak, játékok, kiállítások várják a családokat.

Kapolcs Magyarország egyik emblematikus kistelepülése, a Kárpát-medence egyik kiemelkedő kulturális és hagyományőrző/teremtő helyszíne. A „völgymodell” számtalan hazai és határon túli magyar településnek jelentett/jelent példát arra, hogy a kultúra miként képezhet életminőséget és gazdaságélénkítő hidat egy mikrorégióban. A „kapolcsozás” élő, országos szokássá vált, amely immár több generációit is magával ragadott.

A Kapolcska-program elmúlt évtizedek tapasztalataira épül a 21. század – technikai, társadalmi, kulturális – kihívásait figyelembe véve. A program középpontjában a gyerek és a család áll, célkitűzése kettős: egyfelől a tehetségkutatás, tehetségnevelés, másfelől pedig a fesztiválon a családi egység erősítése.

A 360 lelkes Kapolcs – nyitott és zárt területeivel, történelmével, hagyományőrző és teremtő aktivitásaival – alkalmas egy ökoszemléletű, interaktív és különleges oktatási forma kipróbálására. Ezzel az újfajta kezdeményezéssel az is a cél, hogy a következő években más völgyfalvak (pl. Taliándörögd, Vigántpetend) is – ehhez hasonlóan – nyári oktatási központtá váljanak.

 

Kapolcska-tábor

2017. június 17–22.

 

A 6 napos, 10–14 éves korosztály részvételére alapozó összművészeti tábor egyedisége a műfajok közötti „átjárhatóságban” rejlik. Az egyes művészeti ágakba jelentkező gyerekek 15–30 fős csoportokban dolgoznak szekcióvezetők és animátorok irányításával. Esténként különböző közösségi programokon vehetnek részt, amelyek a közönség számára is nyilvánosak. A tábor utolsó napján a létrehozott művészeti produktumokat együtt mutatják be, ez az este egyben a fesztivál nyitó eseménye is lesz.

 

Kapolcska Fesztivál

2017. június 23–25.

 

A háromnapos fesztivál a „közösségi együttlétre” alapul, amely a szűkebb hazai és tágabb határon túli „családok” bevonását célozza meg ingyenes programjaival. Intimebb, visszafogottabb, kevesebb programot kínál, mint a hagyományos Művészetek Völgye nagyrendezvény. Más időpontban, másfajta struktúrára épül, más a célközönsége is. A lebonyolításban kiemelt szerepet kap a helyi lakosság és hasonlóan kiemelt szerepet kapnak a helyi, jellegzetes épületek (kovácsműhely, molnárház, falumalom stb.) A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet addigra elkészülő központi archívumának folyamatos bemutatására is sor kerül, illetve a völgyről publikált könyvek, kiadványok, történeti ismertetők, dokumentumok anyagait is a közönség elé tárják.

 


Kiemelt partnereink

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2022 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum