Madárles a jégen – ItthonOtthonVan.hu

ItthonOtthonVan.hu

Ma 2016. augusztus 11., csütörtök, Zsuzsanna napja van.

Rovatok

Régiók

Madárles a jégen

Utószezoni programok a Tisza-tónál

Megjelent: Itthon Otthon van, 2012. november
Az érintetlen természet ősszel és télen is csodás látnivalókat tár a természetkedvelő turisták szeme elé. A Tisza-tóhoz nemcsak nyáron érdemes ellátogatni, különleges ökoturisztikai kalandokban lehet részünk a Szabics kikötő és szabadidőparton.

Rendszeres túrákat szerveznek az éppen aktuális „események” megfigyelésére, amely felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt nagy élményt jelent. Október közepétől zajlik a daruvonulás: a Skandináviából Afrika felé tartó darucsapatok több hétig is megpihennek nálunk. Az első komolyabb fagyok beálltáig megfigyelhetők, ahogy a learatott kukoricatarlókon összeszedik az elhullott kukoricaszemeket, a rovarokat, sőt kisebb rágcsálókat is, hogy felerősödjenek a hosszú út előtt. Nappal szétszóródnak, az esti órákban azonban összegyűlnek és csapatostul repülnek a biztonságos éjszakázóhelyet nyújtó mocsarakba. Naplementekor az úgynevezett „behúzás” és napfelkeltekor a „kihúzás” a leglátványosabb esemény. A daruvonulást naponta az esti órákban szervezett darulestúrákon figyelhetik meg, akik erre a különleges élményre vágynak.
November a vadludak hónapja: a Tisza-tó a legautentikusabb hely, ahol bepillanthatunk a hatalmas számban pihenő vadlúdfélék télre való készülődésébe.  Rendkívüli élmény a végtelen félénk madarak ezreinek látványa a vízen. A csónaktúrák szakavatott vezetéssel indulnak, bejelentés alapján. Gyalogosan is nekiindulhatunk a természet felfedezésének, az őszi-téli ártéri erdei sétákon megismerhetjük a lombhullatott fák különleges élővilágát, a gombákat, mohákat, zuzmókat. A befagyott, hóval borította Tisza-tó is szolgál meglepetésekkel: madárlábnyomokat olvashatunk, megpróbálhatjuk felismerni a madáretetők látogatóit, és ha szerencsénk van, a befagyott tavon akár réti sast is etethetünk. Amikor pedig már elég vastagra hízik a jég a tavon, elindulnak a hétvégi jégtúrák. Ezek különösen népszerűek a természetkedvelők körében, hiszen a téli táj és az élővilág egészen más arcát mutatja, mint nyáron.

Szálláskereső
Keresés

Régió

Akció típusa

Hirdetés

© 2004–2016 Feszt-House Kft. | Médiaajánlat | Impresszum